Címlap Műköröm kedvcsináló Milyen műkörmöt válasszak?
Milyen műkörmöt válasszak?
Műköröm díszítés1. Az alapanyag kérdése: választhatunk porcelán és zselé műköröm-alapanyagok közül.

A porcelán egy jóval régebbi technika, egy por és egy folyadék összevegyítéséből, levegőn kikeményedő műköröm alapanyagról van szó. Gyorsan lehet vele dolgozni, vékonyan, hosszú körmöket lehet belőle készíteni. Hátránya a zselékhez képest, hogy a folyadékának szúrós szaghatása van. A régebbi porcelánok ridegek voltak, a mai legmodernebb anyagokban már rugalmasító összetevőkkel elérték, hogy a porcelán körmök nagyon soká tartanak.

Műköröm építésA másik választásunk a zselé lehet. A zselé anyaga nagyon hasonlít a porcelánra, azzal a különbséggel, hogy egy előre bekevert – mézszerű – anyaggal készül a műköröm. Ennek az anyagnak a szaghatása szinte nulla. Hátránya a porcelánhoz képest az lehet, hogy a megköttetéséhez használt UV fényt kibocsátó lámpában esetleg égető érzést okozhat, de épp a 2009-es évben sikerült kifejleszteni egy olyan rendkívül tartós zselét, ami egyáltalán nem éget a lámpában, a neve Titánium zselé.

Akik régóta járnak műkörmöshöz, sokszor ragaszkodna vagy a porcelánhoz vagy a zseléhez, de igazából ma már majdnem mindegy melyiket használjuk, ha a műkörmös szakember kellően felkészült és az alapanyagai a legjobb fajtából valók, akkor bátran választhatjuk bármelyiket, vagy rábízhatjuk a választást a műkörmösre.

2. Milyen körömformát válasszak?

Örök divat, a szögletes, másképp mondva a kocka formájú köröm. Ezt legfőképp francia körömként szokták elkészíteni. (A francia műköröm azt jelenti, hogy a köröm szabad széle fehér színű, a körömágyi rész pedig rózsaszín.) A vagányabb, bevállalósabb és trendkövető műköröm-viselők azonban majdnem mindig eltérnek a kocka formájú fehér végű alapkörmöktől.

Még szolidnak tekinthető, mégis egyedibb változat a mandula formájú műköröm, mely a kockaforma és a hegyes forma között van.
Az elmúlt év nagy divatja a hegyes-hosszú köröm, idegen nevén Stiletto. Nagyon látványos és fantáziakeltő látvány.
Hogy melyik válasszuk, az függ ujjaink hosszától és természetes körmünk hátsó bőrredőjének íveltségétől is. Függ attól, hogy mennyire vagyunk bevállalósak, mivel foglalkozunk, mit vár el a környezetünk és mi mennyire vagyunk alkalmazkodóak.
(Érdekes, hogy a nagy divatnak számító színes zselés és színes porcelános körömdíszítések elvileg hosszú kocka körmökön kapnak a legnagyobb felület a kiteljesedésre, mégis a hosszú –hegyes körmökre is újszerűen és ámulatba ejtően lehet díszíteni.)

Szögletes Műköröm Mandula műköröm Stiletto műköröm
3. Milyen színeket válasszak?

Pantone divatszinekA megfelelő színek kiválasztása egy összetett feladat. A jó hír, hogy ma már a legjobb minőségű színes zselékből 170 féle szín, porcelánokból 140 féle szín áll rendelkezésre. A színeken kívül ami még nagyon fontos: 6-7 féle felületi hatás (csillámló, gyöngyöző, vibráló, foszforeszkáló, higanyhatású, pasztell, dekor, stb.) közül válogathatunk. A színek kiválasztásánál 3 fő szempontot vegyük figyelembe: nézzük meg az aktuális trendeket (mik az adott évszak aktuális divatszínei), vegyük figyelembe kézbőrünk színtónusát (szoláriumozási szokásoktól, évszaktól függően), és harmadikként vegyük figyelembe egyéniségünket és öltözködésünket, amihez szintén szükséges hozzáigazítani az általunk választott színeket. Nem igaz az, hogy a túl sok szín nem szép; ma már divat a színek kavalkádja a körmökön. Használjuk ki a színek sokféleségét és a hatások változatosságát.

4. Milyen mintákat válasszak műkörmömre?

Műköröm díszítésElőször is a köröm alapmintázata manapság gyakran egy francia mintázat, ami azt jelenti, hogy a köröm meghosszabbítása más színű (régebben fehér, ma már azonban fehér helyett a színek sokféleségéből választunk egy úgynevezett szabadszél színt), mint a körömágyé. A kettő közti határvonal – az úgynevezett mosolyvonal – vonalvezetését választhatjuk mélyen íveltre vagy kissé laposabb ívűre. Ezekre az alap felületi színekre készülnek aztán a díszítéseknek a formái: lehetnek virágok, annak szárai, levelek, pillangók, nonfiguratív vonalak, minták; a lényeg, hogy ezeket ne körömlakkal, hanem mindenképpen 4 héten át tartó színes zselékkel vagy színes porcelánokkal díszíttessük. Gyakran előfordul, hogy a gyűrűs ujjakon mást színt, vagy más mintát választunk, ezzel egy kicsit megbolondítva a tíz ujjon az összhangot. Ahogyan a festészetben is, úgy a körmökön is lehet variálni az átlátszó színeket (lsd. festészet akvarell technika) és a fedő színeket. Nagy divat manapság a körömágy hosszabbítás: a körömágyi rész nem a természetes körmünk mosolyvonaláig tart, hanem kicsit tovább van húzva egy fedő-rózsaszín (úgynevezett Cover Pink) színnel. Ez igazából egy kis csalás, amivel a körömágyunk hosszabbnak látszik, így az ujjunk is vékonyabbnak és kecsesebbnek tűnik. Ma már ezt a körömágy hosszabbítást nem csak a rövid körömágyú vendégeknél használják, hanem - csakúgy, mint a magas nők is hordanak magas sarkú cipőt – az eleve hosszú körömágyú hölgyek is igénylik a méghosszabb és kecsesebb körömágyi hatást.

Műköröm díszítésVan egy nagyon új színes díszítési lehetőség is, a festészetből átvett akril festés módszere. Ahogyan a porcelán és zselés díszítésnél sem, itt sincsenek határok. Az egyetlen fontos dolog, hogy ezt a vízbázisú festéket nem szabad a köröm felszínére felkenni, mert lekopik. Ezeknek a tetejére szükség van még egy átlátszó lezáró rétegre.

A legszebb, amikor egy műkörmös kombinálja a színes zselés, színes porcelános és akril festéses díszítési módokat. Mind a háromnak különbözik a hatása. A színes porcelánokkal három dimenzióban, a köröm felszínéből kiálló díszeket lehet készíteni. A színes zselékkel nagyon éles kontúros vonalakat és nagyon szép színeket lehet kreálni. A vizes bázisú akril festékekkel pedig festőművész módjára lehet elmosni színeket, árnyékolni.

Akril festésElképzeléseinket egyeztetnünk kell a műköröm alkotójával is. Ha nincs konkrét elképzelésünk, nagy segítséget jelenthet, ha megtekintjük a műkörmös által előre elkészített mintákat és azokból választunk, de mindenképpen próbáljuk meg a különböző mintákból egyes elemeket kiragadva, azoknak színeit kombinálva egyéni mintát kérni magunknak. Ha bizonytalanok vagyunk, és még nem ismerjük a műkörmöst sem, akkor a porcelán helyett szerencsésebb választás a zselés díszítés, ugyanis annak nem tetszése esetén a minta egy mozdulattal letörölhető és újra festhető. A porcelánon - mivel nem UV lámpában köt, hanem a levegőn folyamatosan teszi azt - ezek a módosítások nem eszközölhetők.

Magyarországon a műkörmösök nyugat-európai társaiknál jobban képzettek, és ha elég gyakorlatuk van bátran hagyatkozhatunk tanácsaikra. Semmiképpen nem szükséges követnünk a nyugat-európai, vagy amerikai műköröm trendeket, hiszen a mi magyar műköröm kultúránk sok tekintetben fejlettebb nyugati társainál.

Éljünk a lehetőségeinkkel, hordjunk egyedi, színes, mintázott műkörmöket.
 

Szavazások

Mit tartasz a legfontosabbnak a műkörmös kiválasztásánál?
 

Körömszalonok (részlet)

Nagy Mária
Thoma Szilvia
Kádárné Varga Erika
Lászk Emese
Juhász Viktória
Kovács Regina
Szirer Balázsné
Mészáros Krisztina
Prommer Magdolna
Gulyás Edina
Matesz Orsolya MISKOLC
Gócza Veronika
Pásztor Szilvia
Gerőcs Gabriella
Kósa Anita
Buzási Beáta
Giczi Éva
Kun Zsuzsanna
Adri Nails
Domokos Tímea
Fekete Eszter
Szabóné Manner Gyöngyi
Szabó Csilla
Makai Éva
Kiss Mária